434.977.8733

Alloy Workshop | Design Build Charlottesville | Logo Icon | Montrose Garage Design Build

PROJECT: Architecture & Construction
DESCRIPTION: Residential Design Build

This project is located on a tight lot in a residential block, pinned between an alley at the northern edge of the property and the main house to the south. Site influences, zoning restraints, and program requirements pushed Alloy to strategically carve away at the basic rectangular volume. Needing to use square footage over the driveway, Montrose Garage utilizes a ‘truck port’ – instead of a traditional car port – allowing continuous vehicular access through the site from the main driveway at the south side to the alleyway at the north. This makes room on the second floor for a spacious and meditative exercise studio as well as a sitting porch that pulls a portion of the facade to capture views of the beautiful mountain landscape beyond.

The roof pitches up towards the south, addressing the main house as well as maximizing light and views, while the overall structure is pulled back to create an internal courtyard. Sliding barn doors on the lower level open onto the deck/courtyard during parties and social gatherings, encouraging people to circulate throughout the site, mirroring the vehicular circulation scheme.

Functionally, the garage accomplishes the client’s needs and wants in a seamless and effective program. Yet the project goes further, embracing existing aesthetic qualities and site dynamics to add to its context in an intelligent and enduring manner.

Alloy Workshop | Design Build Charlottesville | Logo Icon | Montrose Garage Design Build

PROJECT: Architecture & Construction
DESCRIPTION: Residential Design Build

This project is located on a tight lot in a residential block, pinned between an alley at the northern edge of the property and the main house to the south. Site influences, zoning restraints, and program requirements pushed Alloy to strategically carve away at the basic rectangular volume. Needing to use square footage over the driveway, Montrose Garage utilizes a ‘truck port’ – instead of a traditional car port – allowing continuous vehicular access through the site from the main driveway at the south side to the alleyway at the north. This makes room on the second floor for a spacious and meditative exercise studio as well as a sitting porch that pulls a portion of the facade to capture views of the beautiful mountain landscape beyond.

The roof pitches up towards the south, addressing the main house as well as maximizing light and views, while the overall structure is pulled back to create an internal courtyard. Sliding barn doors on the lower level open onto the deck/courtyard during parties and social gatherings, encouraging people to circulate throughout the site, mirroring the vehicular circulation scheme.

Functionally, the garage accomplishes the client’s needs and wants in a seamless and effective program. Yet the project goes further, embracing existing aesthetic qualities and site dynamics to add to its context in an intelligent and enduring manner.

Contact Us

RESIDENTIAL & COMMERCIAL
ARCHITECTURE & CONSTRUCTION

1109 Rose Hill Drive
Charlottesville, Virginia 22903

434.977.8733

Join our email list to receive the latest news, updates, design ideas & inspiration from our Architecture and Construction Team.

You have Successfully Subscribed!