Project Description

The conception of the Montrose Garage project, driven by the site and the client’s program, became a lynchpin on the site by reorganizing movement around it. The building, echoing the contemporary materials and aesthetic of the primary residence, is the northern boundary of a courtyard creating the built edge of this urban lot. The garage structure could be characterized as an “Eroded Shed”. With a simple sloped roof, site influences and program requirements strategically carve away at the basic rectangular volume, creating dynamic architecture. The project is located on a tight site on a residential block with an alley at the northern edge of the property. To maximize access and convenience for the client, the project created vehicular access at two points on the site, through the main driveway at the south side and through the alleyway. The “Truck Port” allows vehicular access from both sides of the site. Sliding barn doors open up to the deck/courtyard during parties and social gatherings, and a sitting porch at the exercise studio opens to a beautiful view of the surrounding mountain landscape.

 

Andrea Hubbell Photography